HERMANS I Advies en management

VERTROUWEN

'Als ik met mensen samenwerk, kijk ik naar drie dingen. Het eerste is persoonlijke integriteit, het tweede is intelligentie en het derde is veel energie. Maar zonder de eerste zullen de andere twee je de das omdoen.'

Vertrouwen ontstaat door elementen die mij en u geloofwaardig maken, zowel tegenover mijzelf als tegenover anderen. Twee elementen hebben te maken met karakter, twee elementen hebben te maken met competentie. En alle vier zijn ze nodig om vertrouwen te ontwikkelen. Bent u congruent?

Karakter: integriteit
Eerlijkheid en geintegreerdheid. Doen wat je zegt. Het is consequent zijn, tegenover jezelf en tegenover anderen. Het is de moed om overeenkomstig je waarden en opvattingen te handelen.


Karakter: intentie
Intenties hebben te maken met onze motieven, onze agenda en ons daaruitvloeiende gedrag. Vertrouwen groeit wanneer onze motieven duidelijk zijn en gebaseerd zijn op wederzijds voordeel.


Competentie: capaciteiten
Dat is het vermogen dat we hebben om vertrouwen te wekken: onze talenten, instelling, vaardigheden, kennis en stijl. Het zijn de middelen die we gebruiken om resultaten voort te brengen. Capaciteiten draaien ook om ons vermogen om vertrouwen te wekken, te vergroten, te schenken en te herstellen.


Competentie: resultaten
Deze verwijzen naar onze staat van dienst, onze prestaties, de vraag of we belangrijke zaken voor elkaar krijgen. Als we resultaten halen die we hebben toegezegd, bouwen we een positieve reputatie op.


Voor mij zal congruentie geloofwaardigheid en vertrouwen creëren.