HERMANS I Advies en management

LOUISIANA

Voor mij is het Louisiana Museum het mooiste museum met moderne kunst dat ik gezien heb. Een prachtig golvend park aan de Øresund in Seeland (Denemarken). Het museum ligt tegen en achter een villa, die het entreegedeelte vormt, in het plaatsje Humlebaek, ruim vijfendertig kilometer ten noorden van Kopenhagen. Waar een heel klein dorpje, heel groot kan zijn! De schitterende musea met moderne kunst in Amsterdam, Madrid, New York en Londen, vallen daarbij - wat mij betreft - in het niet. Ik kan en wil niet kiezen tussen de vertoonde kunstvoorwerpen. Het is moderne kunst, vooral beelden en schilderijen. Veelal abstract, steen, groots en imponerend.

Ongeveer 60 beelden zijn geplaatst in een park grenzend aan de zee. Sommige beelden vallen erg op en zijn heel gemakkelijk te zien. Andere beelden zijn op een soms mysterieuze wijze verborgen in de natuur. Ik vind het museum in de interactie met de natuur, het vergezicht en het weer, werkelijk uniek. De seizoenswisselingen geven dezelfde beelden en kunstuitingen een andere expressie.

Goeie beelden zijn een krachtmeting. Ik ben een natuurliefhebber. Ik hou van groen, bergen, bos en zee. Het unieke van dit museum is dat natuur zeer nadrukkelijk aanwezig is, maar niet te dominant. Aan de natuur is 'mensgemaakt' iets toegevoegd in een wat mij betreft unieke balans. Heel veel kunstuitingen, zonder dat sprake is van (het risico van) oververzadiging. Elke kunstuiting vraagt de aandacht en 'wil gezien worden', zonder in competitie te zijn met een andere kunstuiting en zonder beperkt te worden door de setting van het landschap en/of fysieke ruimte.

Louisiana Museum of Modern Art als metafoor van mijzelf.